Et bæredygtigt, sprælsk og imødekommende udendørs hjem, som favner både børn, unge og ældre og samtidig inspirerer til hyggeligt samvær med naboerne – ambitionerne for moderniseringen af Havdrup Bymidte er skyhøje, og nu bliver projektet med navnet ’Vi hjerter Havdrup’ snart en realitet.
Byrådet satte første gang anlægsmidler af til ’Vi hjerter Havdrup’ tilbage i august 2017. Siden da har projektet være i udbud, og på grund af fx højere anlægsudgifter har det vist sig at være nødvendigt at sætte flere midler af til projektet. For at sikre den ønskede høje kvalitet af projektet vedtog byrådet i Solrød Kommune på maj måneds byrådsmøde derfor at frigive ekstra midler til det anderledes og nytænkende byfornyelsesprojekt, som borgerne i Havdrup selv har været med til at udarbejde.
”Det er et visionært projekt, som vi ønsker skal skabe et fælles og naturligt samlingssted for hele byen, der afspejler Havdrups helt særlige identitet. ’Vi hjerter Havdrup’ skal gøre området til et sted, som kan gøre havdrupborgerne ekstra stolte af deres bymidte, og det betyder meget for os, at kvaliteten af projektet er helt i top. Derfor har vi i byrådet også valgt at afsætte de midler til projektet, som der kræves for at bibeholde det høje ambitionsniveau,” siger borgmester Niels Hörup.
I alt løber Solrød Kommunes andel af projektet op i 6,1 mio. kr., hvoraf 300.000 kr. finansieres af Movias anlægspulje, og SuperBrugsen i Havdrup har givet tilsagn om et tilskud på 350.000 kr. Udover det indgår der i projektet også midler fra KLAR Forsyning.
Det nye byrum i Havdrup har udover de sociale funktioner også en praktisk funktion i form af et bassin, der skal kunne rumme store mængder af regnvand. Projektet er derfor udarbejdet i samarbejde med KLAR Forsyning, og det sættes først i gang, når forsyningsselskabets endelige godkendelse foreligger.
Fakta
Visionen bag ’Vi hjerter Havdrup’ bygger på en grundtanke om, at hjemme er der, hvor hjertet er. Konceptet dyrker det at bo, leve og have hjemme i Havdrup, derfor skal bymidten bygges op som værelser i et hus, der lægger op til forskellige sociale aktiviteter og leg som fx et udekøkken, et børneværelse og en stue. De forskellige zoner skal forbinde centergaden med stationen og busholdepladserne, og samtidig bliver der etableret en gågadezone med tilladt kørsel mellem pladsen og stationen samt ekstra parkeringspladser i den nordlige del af området. Herudover er der i projektforslaget gjort plads til, at der i bymidten kan rummes op til 400 m3 regnvand i tilfælde af skybrud.